Zázvor. Recepty na zázvorový čaj a na kandovaný zázvor

zázvor
Zázvor. Recepty na zázvorový čaj a na kandovaný zázvor

Je úžasný životabudič. Určitě znáte zázvorový čaj, ten vás prohřeje, i když jste promrzlí, ovšem zázvor se i suší a nakládá, třeba do octu.

Růžový zázvor, naložený do vinného octu, tvoří přílohu různých asijských jídel. Ovšem i některé domácnosti v ČR již vydatně používají zázvor. Dávají jej do všeho jídla, včetně brambor. Nebo místo koření Chilli. Zlepšuje trávení, pomáhá při poruchách trávení. Pomáhá při nevolnosti, zvyšuje krevní oběh. A tím vás asi prohřeje. Je používán v prevenci a léčbě kinetóz a ranních nevolností v těhotenství. Obsahuje aktivní látky Gingeroly. Zabraňuje shlukování krevních destiček a tím působí proti arterioskleróze.

Zázvor a jeho účinky

Zázvor a jeho účinky využívali Indové a Číňané i zbytek Asie již před více než třemi tisíci lety, odkud však přesně pochází, není známo. Díky výpravám mořeplavců se toto zázračné koření rozšířilo po celém světě. V období středověku byl zázvor prý dokonce jedním z nejpoužívanějších dochucovadel na území Evropy. Číňané dokonce říkají: zázvor nahradí lékaře. Zázvor se používá čerstvý, nebo sušení, do limonád, i jako obklady. 

Recept na zázvorový čaj

Ingredience:

Zázvor

Voda

Citronová nebo pomerančová šťáva

Med

Skořice

Hřebíček

Postup:

Čerstvý kousek zázvoru nastrouháme, přesypeme do konvice a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut vylouhovat, a pokud nejsme citliví, zázvor z čaje neodstraníme. Přidáme podle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a necháme mírně vychladnout. Po zchladnutí přidáme lžíci medu a špetku skořice a hřebíčku. Je důležité med dávat po vychladnutí. Přidáváním medu do horkého čaje med znehodnotí. Zázvorový čaj příjemně prohřeje celé tělo, pročistí organismus a povzbudí chuť k jídlu.

Pozor! Kousky vylouhovaného zázvoru nejsou určeny k požití, mohly by podráždit žaludeční stěnu.

Recept na kandovaný zázvor

Ingredience:

Voda

Cukr

Kousky zázvoru

Vše v poměru 1.1:1

Postup:

Po půlhodině vaření kousky obalíme do cukru, a máme hotovo.

Ceny zázvoru, dle ročního období, se pohybují od 49 Kč / kg do 149 Kč / kg.

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.masterenergy.cz
 

 

Doporučené články