KvásekStále jste nenarazili na opravdu chutný chleba, který dlouhou vydrží čerstvý, zvenku je křupavý a uvnitř vláčný? Upečte si vlastní! My vám poradíme, jak si založit kvásek, ze kterého bude ten nejlepší chleba.

K vlastnímu kvásku potřebujete 3 základní ingredience – kvalitní jemnou žitnou mouku, vodu a hodně trpělivosti. Vydejte se na dobrodružnou 4denní cestu ke vlastnímu kvásku s námi.

 

 

1. den založení kvasu

První den vás čeká založení kvasu, na které si připravte velkou nádobu, nejlépe 1litrovou, kvalitní a jemnou žitnou mouku a vlažnou odstátou nebo převařenou vodu. Vodu a mouku smíchejte v poměru 1:1 (pokud bude vody o něco více, nevadí). Mouky dejte podle velikosti nádoby 50 – 100 g. Řádně promíchejte na středně hustou kaši (přibližné palačinkovému těstu). Nádobu přikryjte a postavte na teplé místo (ideálně kolem 30 °C, nikdy více než 35 °C).

2. den krmení kvásku

Druhý den těstíčko promícháme, ochutnáme – mělo by být nakyslé. Nakyslé těsto můžete začít krmit. Krmení kvásku by mělo nejlépe probíhat ve stejný čas jako zakládání.
V případě, že těsto nakyslé není, čekejte do dalšího dne.

Žitné mouky budeme přidávat přesně tolik, kolik je založeného omládku. Na 50 gramů mouky a 50 ml vody budeme přidávat tento den 100 gramů mouky. Promícháme a uchováváme ve stejné teplotě.
Ukazatelem zdravého kvásku je barva a konzistence. Kvásek by neměl měnit barvu, konzistenci a v těstě by se měly vytvořit bubliny, které se budou postupně zvětšovat. Vůně by měla být kyselá, výrazná a příjemná (podobná kvašení ovoce).

3. den další krmení

Kvásek budeme krmit ve stejný čas jako ve druhý den. Nejprve promíchejte a ochutnejte těstíčko, které už bude hodně kyselé a plné bublin, protože v něm vznikly ty správné bakterie, které vytváří kyseliny. V tuto chvíli už bakterie zpracovaly všechnu mouku a je třeba je nakrmit.

Dnes krmíme zase dvojitým množstvím mouky a vody. A také zvažte předělání do větší nádoby, do zítra může být objem až dvojnásobný. Promícháme, přikryjeme a vrátíme na teplé místo.

Domácí chléb

4. den jdeme do finále

Gratuluji! Dnes bychom měli mít hotovo – kvásek už je hodně kyselý a plný bublin. V této fázi můžeme upéci chleba, nebo ještě jednou přikrmit a počkat do druhého dne.
Před pečením si odeberte několik lžic do skleničky, kterou uzavřete a vložíte do lednice. Teď máte kvásek hotový a musíte jej jen vést.