Šípky, červený poklad podzimu

šípek
Šípky, červený poklad podzimu

Šípky jsou plodem růže, respektive složeným souplodím nažek této rostliny. Zejména ty z keře růže šípkové se v hojné míře používají jako potraviny nebo léčivo. Čím nám mohou prospět?

Proč popíjet šípkový čaj

Léčivé účinky šípků znali lidé již v éře středověku. Na aktuálnosti nabývají i dnes, především v období podzimu, kdy řada z nás zápolí s urputným nachlazením. Šípky rovněž bojují s infekcemi a přispívají ke zpevnění cév a k úlevě od bolesti žil.

Když vás přepadne rýma, stačí si uvařit čaj. Ten je navíc močopudný, pít ho mohou tak i ti, které trápí infekce močových cest, jež mohou s prochladnutím souviset. Čaj též podporuje funkci ledvin a podle některých zdrojů se dokonce i podílí na snížení cholesterolu v krvi. Trpíte-li silným menstruačním krvácením, vezměte si příklad z léčby našich prababiček a přichystejte si šípkový čaj, který vám přinese úlevu.

Popíjet ho můžete ale i preventivně, pokud žádné potíže nemáte. Vzhledem k tomu, že šípky mají příznivý vliv na imunitu, významně tak zvýšíte šanci, že vás na podzim viry obejdou obloukem. Na jaře vás zase obratem zbaví únavy, posilní a dokáže zlepšit i soustředění a pomůže vám uklidnit pocuchané nervy. Místo kávy si tak rozhodně před důležitou zkouškou neváhejte uvařit právě šípkový čaj.

Jak šípky zužitkovat ještě jinak

Komu čaj nevyhovuje, připravit si může dokonalou zdravou marmeládu nebo kompot. Šípky totiž obsahují zejména velké množství vitamínů C. Dále jsou doslova zásobárnou vitamínů B1 a B2. Ty se podílejí na metabolismu tuků, bílkovin a cukrů. Vitamín C v kombinaci s rutinem a vápníkem dokáže navíc bránit rozvoji paradontózy a onemocnění dásní. Ze šípků je možné také vyrábět víno, případně i olej. Ten se hodí pro vnější užití – pomůže vám ke krásným vlasům. V neposlední řadě jsou šípky dokonce přírodním afrodisiakem. Jsou schopny zvyšovat libido a podporovat potenci.

Zralé plody lze obvykle sbírat podél cest nebo na okrajích lesů, a to v období konce září nebo října. V usušené podobě je můžete skladovat a používat přibližně rok.

 

Recepty ze šípků

 

Šípková marmeláda recept

Připravte si 1 kg zralých šípků, 20 – 30 dkg cukru krupice a půl balíčku prášku na želírování

Jak na to?

Šípky očistěte od okvětí a stopek. Čisté šípky vložte do kastrolku spolu s vodou a zvolna vařte, dokud šípky nezměknou. Šípky uvařené do měkka prolisujeme. Odpad z nich prolijeme vodou tak, aby se prolisovala všechny dřeň. Prolisovanou směs vaříme, dokud nezhoustne a poté přidáme cukr a prášek na želírování. Vše znovu povaříme. Marmeládu naléváme do sklenic horkou a podle potřeby zavařujeme.

Šípkovou marmeládu lze použít jako medicínu proti chřipce i jako prevenci proti nachlazení či infekcím. 

Šípkový sirup recept

Na 1 kg šípku si připravte 2 litry vody a 1,5 kg krupicového cukru

Jak na to?

Abychom z šípků dostali maximum, tak je nejprve rozdrtíme v robotu. Rozdrcené šípky zalijeme vodou a směr vaříme na mírném plamenu přibližně 10 min. Prve přecedíme přes sítko a poté přes plátno z důvodu, aby nám v sirupu nezůstávaly chloupky, které nás při konzumaci dráždí.

Přeceděnou šťávu přivedeme k 70 °C a za stálého míchání přidáme cukr. Vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup naléváme rovnou do připravených čistých sklenic. Na závěr doporučujeme do každé sklenice nalít lžičku alkoholu (rumu, slivovice…) a teprve sklenici zazátkovat, abychom sirup uchránili před zkažením. Sirup skladujeme v chladném a tmavém místě.

 

Šípkový čaj

Připravte si šípkový čaj dvěma nejčastějšími způsoby. Pro získání pravé plné vůně a chuti šípkového čaje je třeba připravovat ho přímo z celých plodů.

Nasbírané plody šípků zbavte okvětí a stopek a nechte je sušit (ideálně na slunci). Připravte se ale, že šípky se suší poměrně dlouho a je třeba je průběžně prohrábnout a zkontrolovat. Plody, které se vám nezdají, kazí se, ihned odstraňte.

1. způsob

Tento způsob přípravy šípkového čaje zvolte v případě, že chcete zachovat maximální množství vitamínů. Na 1 litr čaje rozdrťte přibližně 20 gramů sušených šípkových plodů a namočte jej do druhého dne do studené vody. Před přípravou nálev pozvolna prohřejte těsně pod bod varu. Šípky by neměly projít varem. Čaj přelijte přes sítko.

Barva a aroma šípkového čaje není tak intenzivní jako u druhého způsobu přípravy, ale zachováte většinu vitamínů.

2. způsob

Tradičnější způsob přípravy představuje ale tato varianta. Na 1 litr vody budete potřebovat 2 hrsti usušených šípků, které necháte přibližně 30 minut vařit. Přibližně v polovině doby měkké plody rozmačkejte a pokračujte ve vaření. Čaj sceďte přes síto. Šípky uchovejte i na další použití. Druhý vývar bývá obvykle ještě lahodnější než ten první.

Jedinou nevýhodou je, že delší doba vaření zbavuje šípky více vitamínů.