Kysané zelíKysané zelí je oblíbenou zeleninou, která se v českých zemích konzumuje od pradávna. To, že má takto zpracované zelí obrovské množství vitamínu C, je známé. Ale víte, čemu všemu ve vašem organismu prospívá a že detoxikuje organismus? Připravte si s našim jednoduchým návodem vlastní kysané zelí.

Především v zimě je lidský organismus náchylnější na nemoci a má zvýšenou potřebu příjmu vitamínu C. Vitamín C doplňujeme kromě tablet nejčastěji exotickým ovocem, a přitom zapomínáme na domácí zdroj vitamínu C, který je nám nepřirozenější, a to je kysané zelí.

Kysané zelí je lék

Podle finských studií funguje kysané zelí skvěle jako prevence před vznikem rakoviny jater, prsu, tlustého střeva i plic. Během procesu kysání vznikají v zelí izotiokyánáty, které mají silně protirakovinné účinky. Podle odborníků je kysané zelí nejzdravější potravinou vhodnou pro zdravé jako prevence i nemocné osoby anebo jako součást diet. Kysané zelí patří mezi nejdéle pěstovanou zeleninu, protože ho již staří Řekové a Římané používaly při léčbě žaludečních vředů. Mnohé léčebné metody lidového léčitelství využívají kysané zelí jako lék.

• kysané zelí uvolňuje díky vysokému obsahu vitamínu B2 nervovou soustavu a působí blahodárně proti depresím
• během kvašení vytváří zelí velké množství kolinu, který snižuje hladinu tuků v krvi, podporuje látkovou výměnu, má odvodňovací účinek a rychle odstraňuje odpadní látky z těla
• konzumace kysaného zelí upravuje cukr v krvi, podporuje funkci žlučníku, čímž má pozitivní vliv na snížení hladiny cholesterolu
• obsahuje draslík, vápník, zinek, železo, fluor i enzymy a vyšší obsah vitamínu C než v čerstvém zelí
• díky obsahu kyseliny mléčné přímo podporuje trávení v žaludku, je bohatým zdrojem enzymů s podobnými účinky jako enzymy pankreatu. Reguluje a normalizuje trávení, je vhodné na obnovu střevní mikroflóry, jako hubnoucí kúra i při nevolnostech v těhotenství
• pomáhá léčit rány a zlepšuje srážlivost krve díky obrovskému množství vitamínu K

Postup na výrobu 100 % domácího kysaného zelí

Kysané zelí

Na pětilitrovou nádobu si připravte přibližně 5,5 kilogramů nastrouhaného zelí (při krouhání odstraníme košťál), 100 gramů soli, 75 gramů cibule a 10 gramů kmínu. Všechny ingredience důkladně promícháme a postupně plníme do očištěných speciálních kameninových hrnců na kysané zelí. Takový hrnec seženete v supermarketech i ve specializovaných obchodech s domácími potřebami. Při plnění zelí ručně dusáme tloukem, ve větších nádobách sešlapáváme, abychom odstranili co nejvíce vzduchu. Při tomto procesu se uvolní buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme tak, aby naložené zelí bylo stále pod hladinu.

Nakládání provádějte doma v chladnější místnosti (okolo 20 °C). Kvašení trvá individuálně 4 – 6 týdnů v ideální teplotě 12 - 15 °C. Dbejte na to, aby bylo zelí po celou dobu kvašení pod vodou. Pokud vody výrazně ubyde, svařte 20 gramů soli na 1 litr vody a nechte vychladnout a dolijte podle potřeby. Po vykvašení předěláme nádobu do chladnější místnosti a jednou za dva až tři týdny zkontrolujeme, zda je zelí pod vodou i zda je ve žlábku soudku pod víkem vody, aby k zelí nešel vzduch.

Výhodou je, že obsah užitečných látek a vitamínů skladováním klesá velmi pomalu díky kvašení.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Zajímavé rubriky

Dopručené stránky

Jak Bydlet - články o bydlení
Cestovní server - vše o cestování

Bydleti.cz - magazín o bydlení

jausetrim.cz - články na téma úspor
neverland.cz - - zážitkový internetový časopis